Beleidskader
Openbare verlichtingsbeleid is vastgelegd in het beleidsplan openbare verlichting 2016-2026, vastgesteld door de raad in april 2016. De belangrijkste beleidsuitgangspunten zijn:
- Lichtmasten en armaturen worden vervangen aan het eind van de economische levensduur
- Bij vervanging van armaturen wordt duurzame (led)verlichting toegepast
- De doelstellingen van het Energie-akkoord ten aanzien van energiebesparing worden nagestreefd, o.a. door toepassing van dimbare verlichting
- In het buitengebied wordt geen nieuwe verlichting aangebracht en waar mogelijk verlichting verwijderd
- Lichthinder en lichtvervuiling worden zo veel mogelijk voorkomen
- Het tempo van vervanging van de verlichting wordt bepaald door de in de begroting beschikbare middelen
Kwaliteitsniveau
De openbare verlichting wordt beheerd op beeldkwaliteit “basis”.
Beheers- en onderhoudsplannen
Het beleidsplan bevat tevens het beheerplan voor de periode 2016-2019. Op basis van dit plan worden jaarlijks onderhoudsplannen vastgesteld door het college. Het onderhoud bestaat in hoofdzaak uit (straat- of wijkgerichte) vervanging van lichtmasten en armaturen en daarnaast uit schadereparatie en storingsafhandeling.
Financiële consequenties
Bij de vaststelling van het beleidsplan is vastgelegd dat de beschikbare budgetten leidend zijn voor het tempo van uitvoering van vervangingsplannen. Er zijn structurele investeringskredieten voor vervanging van lichtmasten en armaturen opgenomen in de begroting. De kredieten zijn toereikend om jaarlijks ca. 650 armaturen en ca. 100 lichtmasten te vervangen.
Achterstallig onderhoud?
Eind 2019 is 30% van de verlichtingsarmaturen en 20% van de lichtmasten ouder dan de economische levensduur en daardoor aan te merken als achterstallig onderhoud. In de planperiode van het beleidsplan wordt dit achterstallig onderhoud volledig opgeheven.